METROHM HERISAU MULTI-BURETTE E485 20 ml


Ovdje se radi o uređaju za precizno doziranje tekućine, a koristi se uglavnom u kemijskim laboratorijima i to u sistemima gdje je kod miješanja tekućina potrebno njihovo precizno doziranje kao npr. kod kemijskog postupka titracije.

Najjednostavnije (laički) objašnjeno kod postupka titracije mjeri se početni volumen neke tekućine (obično u baždarenoj bireti, tj. laboratorijskoj posudi sa precizno graviranim oznakama volumena) u koju se zatim precizno dodaje (dozira) druga tekućina sve do neke željene točke reakcije te dvije tekućine, a kako bi se u konačnici izmjerilo koliko je te druge tekućine bilo potrebno za izazivanje željene reakcije.

Uređaj je potpuno mehanički i vrlo je jednostavan. Posebnim kotačem okreće se osovina sa spiralnim navojem koja pri tome precizno klizi vertikalno prema gore ili dolje u pomacima koji su gravirani na skali kotača. Osovina dalje djeluje na neki mehanički ventil ili tlačnu komoru, a tu najjednostavnije možemo zamisliti neku klasičnu medicinsku injekciju za ubrizgavanje tekućine, gdje pumpicu ne guramo direktno prstom već precizno preko osovine ovog dozatora.

metrohm_herisau_multi_burette_e485_20ml_01

metrohm_herisau_multi_burette_e485_20ml_02

metrohm_herisau_multi_burette_e485_20ml_03

metrohm_herisau_multi_burette_e485_20ml_04

Uređaj je nabavljen na buvljaku i vjerojatno je završio svoju profesionalnu karijeru u kemijskom laboratoriju. Sada čeka neku ideju za možda koju svoju sasvim drugu specijalizaciju 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.