Primopredajnik RIZ SUTLA 2A-1


Danas je nabavljen primopredajnik RIZ SUTLA 2A-1 iz 1970-tih godina. O ovom primopredajniku danas se može skupiti vrlo malo podataka. Slično kao i primopredajnik RIZ KRKA rađen je prema licenci talijanskog proizvođača IRET i bio je namijenjen za upotrebu u javnim državnim službama, prvenstveno za policiju. RIZ KRKA vrlo je sličan primopredajniku RIZ KORANA kao i vojnoj inačici RUP-3. S obzirom da su se svi ovi primopredajnici koristili u vojsci i policiji, nakon otpisa obično su izvađeni svi kanalni kristali kako bi se spriječilo otkrivanje radio frekvencija tih službi trećim osobama. Ponekad su vađene i druge komponente kako bi se isti onesposobili za bilo kakav rad. Ovakvi uređaji nakon otpisa postali bi zanimljivi radioamaterima za prenamjenu na radioamaterske opsege, tako da ćemo danas ovakve uređaje najčešće nabaviti bez kanalnih kristala ili prerađene sa umetnutim kristalima za radioamaterske opsege.

Tvrtka RIZ (Radio industrija Zagreb) nastala je 1948. godine. Proizvodni program tvrtke započet je proizvodnjom audio pojačala i zvučnika, a slijedili su gramofoni, radio i TV prijemnici te srednjevalni radio odašiljači. RIZ je također imao vlastitu proizvodnju elektronskih cijevi i tranzistora. U 1970-tim godinama RIZ je već potpuno prešao na tranzistorsku tehniku te proširuje proizvodnju na primopredajnike za vojne potrebe i potrebe civilnih državnih službi, razvija nove modele komercijalnih RTV prijemnika i kazetofona, također proizvodi svoje modele osciloskopa i kalkulatora. Na vrhuncu proizvodnje RIZ je zapošljavao 4000 radnika, a danas je proizvodnja tvrtke (RIZ-Odašiljači d.d.) svedena na KV i SV odašiljače, te brojila električne energije. S krajem ove godine pokrenut je stečajni postupak i za ovaj preostali ogranak tvrtke.

Talijanska tvrtka IRET (Industria Radio Elettrica e Telecomunicazioni) poslovala je u razdoblju od 1950-tih godina do kraja 1980-tih godina i bila je veliki proizvođač radio komunikacijske opreme za domaće i strana tržišta. Vojni izvozni program uključivao je uređaje nekompatibilne sa NATO standardom i time namijenjene uglavnom istočnim evropskim zemljama uključujući i bivšu Jugoslaviju i Portugal ali i nekim južnoameričkim i arapskim zemljama (Irak). Tvrtka IRET se tijekom 1980-tih godina povezivala sa aferom preprodaje američkih vojnih primopredajnika zemljama Varšavskog pakta. Također je isporučila veliku količinu VHF primopredajnika iračkoj vojsci tijekom Zaljevskog rata. Vjerojatno je da su neke jugoslavenske elektroničke tvrtke poput RIZ-a i ISKRE, zajedno sa tvrtkama još nekih evropskih zemalja (Švicarska) imale suvlasničke odnose sa tvrtkom IRET.

Primopredajnici RIZ serije KRKA, SUTLA, KORANA, MURA namijenjeni civilnim državnim službama, te RIZ primopredajnici serije RUP namijenjeni vojsci rađeni su u više različitih inačica koje su se vrlo vjerojatno razlikovale i u VHF/UHF frekvencijskim opsezima koje su pokrivale. Svi ovi primopredajnici konstruirani su modularno. Moduli su posve oklopljeni u zalemljena limena kućišta i međusobno povezani preko lemnih ušica. Ovakav način konstrukcije ima dobre i loše strane. Dobra strana je ta što imamo jasno odvojene funkcionalne komponente primopredajnika u zasebne blokove, što je praktično gotovo identično preglednim blok-shemama koje mi crtamo za svaki uređaj. Pristup ulaznim i izlaznim mjernim točkama protoka signala preko pojedinih modula je na taj način dostupan na najbolji mogući način za servis ili podešavanje. Ipak, loša strana je ta što je za popravak samih modula potrebno rastavljati zalemljena metalna kućišta, a moguće da su i u unutrašnjosti elementi zaliveni kakvom izolacijskom smjesom. Stoga servis ovakvih uređaja predviđa zamjenu modula umjesto pojedinačnih komponenti, a to čak i nije preveliki trošak jer svaki modul u prosjeku sadrži jedan tranzistor i svega nekoliko pasivnih komponenti.

No i za ovakve uređaje svakako je dobro imati originalnu tehničku dokumentaciju i pričuvne dijelove jer popravak u protivnom zahtijeva puno truda, strpljenja, znanja, vještine i opremljenost svim potrebnim alatima i instrumentima. Naš primjerak primopredajnika RIZ SUTLA došao je bez kanalnih kristala i nemamo elemenata preko kojih bi mogli zaključiti za koji je frekvencijski opseg namijenjen. Također, zbog opisane modularne tehnike gradnje nemamo uvid u broj i vrijednosti aktivnih i drugih identifikacijskih komponenti pa je nezahvalno crtati i bilo kakvu blok shemu iako se ona u osnovi ne može puno razlikovati od blok sheme bilo kakvog drugog sličnog kristalnog primopredajnika za CB ili više frekvencijske opsege.

RIZ SUTLA je prijenosna radio postaja sa vlastitim baterijskim napajanjem (2×8,4V NiCd), a u kompletu se najvjerojatnije nalazila MTK oznake MT 10 (ista kao i kod RIZ KRKA) i neka fleksibilna antena kao kod RUP-3. S obzirom na jednostavnost i kompaktnost vjerojatno je bila namijenjena policijskim pozornicima u ophodnji za održavanje radio veze na kraćim udaljenostima. Nama pak će sada poslužiti kao podsjetnik na vrijeme bez mobitela i interneta kada je jedno ovakvo sredstvo veze predstavljalo najviši doseg prijenosne bežične komunikacije koji uz to nije bio lako dostupan baš svima, no činjenica je da su ljudi čak i na tom nivou tehničkog razvoja mogli sasvim prirodno i opušteno funkcionirati na svim područjima i uvijek se nekako sve stiglo na vrijeme dogovoriti i napraviti… baš kao i sada, zar ne 🙂

TX i RX kristali izvađeni su iz primopredajnika vjerojatno tijekom otpisa kako bi se zaštitila tajnost radnih frekvencija policije. Najčešći problemi kod ovakvih 50-tak godina starih primopredajnika očituju se u dotrajalim kristalima (promjena svojstva i frekvencije) i kanalnoj sklopki (prljavština, hrđa, istrošenost).  

 

Jedina vidljiva aktivna komponenta je tranzistor 2N3866 u krugu izlaznog VF pojačala predajnika. Radi se o silicijskom NPN tranzistoru koji je upotrebljiv do frekvencije 500 MHz gdje na napajanju od 28 V uz pobudu od 100 mW može dati 1 W izlazne snage. Otprilike toliku maksimalnu snagu moglo bi se izvući iz ovog tranzistora u uvjetima unutar primopredajnika SUTLA (napajanje cca16,5 V i frekvencijski opseg 150/160 MHz) no sve ovisi o jačini pobudnog (driver) stupnja. Na 10 mW pobude izlazna snaga bi bila oko 250 mW, a punu izlaznu snagu od 1 W dobili bi uz pobudu od 100 mW. Izlazna snaga primopredajnika SUTLA vjerojatno je negdje između te dvije vrijednosti.

 

Za razliku od primopredajnika RIZ KRKA ovdje je fino namještanje radne frekvencije trimer kondenzatorima omogućeno samo za TX oscilator.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.