Uređaj za magnetsku terapiju PlatiuMed MAG 204


Danas je nabavljen uređaj za medicinsku magnetsku terapiju oznake MAG 204, proizvod talijanske tvrtke PlatiuMed. PlatiuMed je međunarodno povezana distributerska tvrtka sa sjedištem u Italiji koja se bavi prodajom uređaja i aparata za razne vrste elektroterapije. MAG 204 je i danas u ponudi proizvoda ove tvrtke.

Magnetsku terapiju ili magnetoterapiju možemo svrstati u neki oblik elektroterapije gdje je s tehničke strane gledano razlika zapravo samo u elektrodama koje se koriste kod pojedinog tipa terapije. Kod elektroterapije struja se preko metalnih elektroda izravno dovodi na kožu pacijenta, dok se kod magnetoterapije struja dovodi na zavojnicu koja stvara magnetsko polje. Ta zavojnica se zatim prislanja ili privezuje na ciljano mjesto tijela koje se želi liječiti, a koristi se djelovanje magnetskog polja induciranog strujom kroz zavojnicu.

MAG 204 je uređaj koji je i danas u ponudi pa smo se nadali da ćemo pronaći nešto više podataka o njemu. No, kako je to uvijek slučaj sa ovakvim i sličnim uređajima, s jedne strane nailazimo na hrpu oglasa gdje (ne)zadovoljni kupci pokušavaju preprodati svoj skupo plaćeni “svemoćni” uređaj (tražene cijene vrte se oko 1000 Eura), dok s druge strane nalazimo vizualno privlačno uređene internetske stranice na kojima se prodaju novi uređaji, a reklame su popraćene beskonačnim spiskovima bolesti i tegoba koje ovaj uređaj liječi ili ublažava kao i preporukama “prezadovoljnih” korisnika i “vrhunskih” doktora. Naravno, na tim stranicama cijene se nigdje ne ističu (cijena na upit) jer je za to potrebno kontaktirati “stručnjaka” koji će vam objasniti zašto je uređaj nedokazane efikasnosti sa proizvodnim troškovima reda 50 Eura svejedno vrijedno platiti preko 1000 Eura. Od iole korisnih tehničkih podataka ne može se iščeprkati ništa drugo nego ono što piše na naljepnici sa zadnje strane uređaja.

Čitav MAG 204 bazira se na jednom 32-bitnom mikroprocesoru švicarske tvrtke ST Microelectronics pod oznakom STM32F101 sa ARM Cortex jezgrom (max. 36 MHz) koji uključuje 256 KB Flash i 32 KB RAM memorije (maloprodajna cijena 5 Eur). Naš primjerak uređaja MAG 204 ima 84 različitih programa i četiri izlazna kanala, no na tiskanoj pločici vidimo da postoji mogućnost proširenja na osam izlaznih kanala. U svakom slučaju CPU STM32F101 generira sve programirane valne oblike, upravlja sa LED i LCD displejom te obrađuje naredbe sa tipkovnice, tako da od ostale elektronike imamo samo tranzistorsko (bufer) pojačalo i frekvencijski filtar na svakom izlaznom kanalu.

Za prikaz na displeju moguće je odabrati jedan od 10 ponuđenih jezika. Osim 84 različitih programa (neke inačice MAG 204 imaju manje programa), uređaj prilikom pokretanja vrši interni autotest, a moguće je izvršiti i testiranje priključene zavojnice (sonde) odnosno da li je spojena sonda za NF ili VF frekvencije.

Kanali rade po dva u paru, odnosno za svaki par moguće je istovremeno odabrati drugi program. Također, svaki kanal ima paralelno dva izlaza preko klasične stereo audio utičnice 3,5 mm. Jedan izlaz je niskofrekvencijski (NF) u opsegu 1 – 100 Hz, a drugi je visokofrekvencijski (VF) u opsegu 120-150 kHz. Vjerojatno postoje sonde (zavojnice) prilagođene za jedan i drugi izlaz pa se može izabrati sonda za terapiju NF ili VF frekvencijama za isti program (istu bolest).

Snimili smo nekoliko oscilograma izlaznog napona za napajanje zavojnice pri čemu smo zaključili da svaki program daje sličan impulsni oblik napona efektivne vrijednosti 18,5 V, a razlika je samo u frekvenciji, amplitudi i istosmjernoj komponenti napona.

Prva tri oscilograma prikazuju karakteristične valne oblike napona za napajanje zavojnice niskom frekvencijom (NF) u rasponu 1-100 Hz. Podjele su 10 V / 20 ms.

Slijedeći oscilogrami prikazuju karakterističan valni oblik napona za napajanje zavojnice visokom frekvencijom (VF) u opsegu 120-150 kHz. Radi se o istom signalu prikazanom u različitim vremenskim bazama.

 

Uređajem za magnetsku terapiju PlatiuMed MAG 204 prema specifikacijama proizvođača možemo liječiti 84 bolesti i to svaku na dva različita načina. Ako usporedimo ovaj suvremeni uređaj sa primjerice sličnim uređajem iz 1990-tih godina Cosmogamma Multistimulator ST 26 vidimo koliko se broj komponenti i cijena drastično smanjila upotrebom suvremenih jeftinih i snažnih mikroprocesora koji sada mogu samostalno obavljati sve funkcije jednog ovakvog uređaja. Za razliku od stare diskretne tehnologije, osim CPU-a u unutrašnjosti takvih modernih uređaja nećemo pronaći baš ništa zanimljivo, zato ćemo i ovdje ponoviti našu staru uzrečicu: Dobra stara elektronika 🙂

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Uređaj za magnetsku terapiju PlatiuMed MAG 204