UNI PISALNIK 2P


Danas je nabavljen registracijski voltmetar i ampermetar slovenskog proizvođača ISKRA pod oznakom UNI PISALNIK 2P iz 1980. godine. Slični voltmetar istog proizvođača sa funkcijom zapisivanja izmjerenih vrijednosti na papir opisan je u objavi REGISTRACIJSKI VOLTMETAR ISKRA L 726. Instrument ima vrlo širok naponski i strujni opseg mjerenja što mu osigurava i široku primjenu.

uni_pisalnik_2p_iskra_01

Naš primjerak stigao je u vrlo očuvanom stanju u originalnoj ambalaži. Ipak, upute za upotrebu su izgubljene.

uni_pisalnik_2p_iskra_04

Pisač koristi poseban papir osjetljiv na pritisak. Takav papir i danas je u upotrebi kod pojedinih pisača (uglavnom za POS blagajne).

uni_pisalnik_2p_iskra_02

Ovo je mehanizam pokretanja papira. Uočava se mali izmjenični elektromotor 220V sa ugrađenim reduktorom (sličan onome kakav nalazimo u analognim programatorima perilica rublja ili za pokretanje roštilja u pećnicama električnih štednjaka). Reducirani okretni moment prenosi se preko kvačila (plastični dio u gornjem središnjem dijelu) na slijedeći reduktor kojim se odabire željena brzina rotacije papira (20, 60 ili 240 mm/h). Polugom M-O kvačilo se odvaja ili spaja od motora čime se pokreće ili zaustavlja rotacija papira.

uni_pisalnik_2p_iskra_03

Bijeli zupčanik upravlja mehanizmom za pritiskanje kazaljke instrumenta na papir, a to se događa brzinom od jednog pritiska svake dvije sekunde. Princip je jednostavan: kazaljka će se otkloniti na određenu vrijednost napona ili struje te zauzeti određenu poziciju iznad papira. Mehanizam će svake dvije sekunde kratkotrajno pritisnuti kazaljku na papir osjetljiv na pritisak koja će na taj način na papiru ostaviti trag u obliku točkice.

uni_pisalnik_2p_iskra_10

S druge strane mehanizma smještena je električna sklopka sa mehanizmom za uključivanje/isključivanje elektromotora.

uni_pisalnik_2p_iskra_09

Odabir mjernih područja izveden je višestrukim okretnim sklopkama koje prespajaju mjerne otpornike na tri pločice.

uni_pisalnik_2p_iskra_05

Uočavaju se diode u graetzovom spoju za ispravljanje izmjeničnog napona, strujni mjerni transformator za mjerenje izmjenične struje, shuntovi za mjerenje istosmjernih struja, predotpornici za mjerenje napona, tinjalica za prenaponsku zaštitu instrumenta…

uni_pisalnik_2p_iskra_06

uni_pisalnik_2p_iskra_08

uni_pisalnik_2p_iskra_07

Kada govorimo o instrumentima koji mogu zapisivati izmjerene podatke u nekom vremenu (data logger) govorimo o svakako korisnim napravama sa širokim mogućnostima primjene. Nekada su to bili skupi i rijetki instrumenti, a danas, kada su papire, reduktor i kazaljke zamijenile sveprisutne digitalne memorije, mikroprocesori i LCD-ovi (i to ne nužno u množini), mogućnost bilježenja električnih veličina u neke se uređaje sada već ugrađuje i samo kao još jedna jeftina dodatna opcija. Mi ćemo pak zabilježiti ovaj naš analogni instrument kao još jedan simpatični primjerak dobre, stare vintage tehnologije koja, ako ništa drugo, zaslužuje makar taj još jedan zapis, jednu sitnu točkicu, na beskonačnoj traci tehnoloških dostignuća 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.