Ultrazvučni skaler AMDENT AMLAB AB


Danas je nabavljen stomatološki ultrazvučni aparat za uklanjanje kamenca na zubima pod nazivom AMDENT švedske tvrtke AMLAB AB.

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_01

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_02

Stomatološki ultrazvučni aparati za uklanjanje kamenca (kalkulusa) zovu se još i ultrazvučni skaleri, a u stomatološkoj praksi, osim za uklanjanje kamenca, koriste se i kod perio tretmana (sanacija zubnog mesa) i endodontskog tretmana (sanacija korijenskog kanala zuba). Kod ovih aparata ultrazvučni pretvarač (transduktor) proizvodi mehaničke vibracije frekvencije oko 25-28 kHz koje se prenose na metalni vrh (instrument) za razbijanje kamenca. Također, na vrh instrumenta dovodi se i fini mlaz vode za ispiranje koji se regulira ventilima. Neki skaleri na vrhu instrumenta imaju i svjetlovod za osvjetljenje područja rada.

S obzirom na navedeno svaki skaler ima priključnicu za dovod čiste vode pod tlakom (iz gradske vodovodne mreže ili zasebne pumpe), a od kontrola tu je ventil za regulaciju jačine mlaza vode, te potenciometar za regulaciju jačine ultrazvučnih vibracija (snaga ultrazvučnog pretvarača obično se regulira u rasponu 3W do 20W). Neki skaleri imaju dva potenciometra za reguliranje jačine vibracija gdje drugi služi za posebno fino namještanje jačine koje je potrebno kod nekih tretmana čišćenja. Također, većina skalera ima priključak za nožni prekidač kako bi stomatolog lakše kontrolirao instrument u pacijentovim ustima.

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_03

U unutrašnjosti skalera odmah je sve prepoznatljivo:

  • lijevo je vodeni blok sa elektromagnetskim i regulacijskim ventilom
  • u sredini je mrežni transformator sa ispravljačem i stabilizatorom napona
  • desno je pogonska pločica za piezoelektrični pretvornik (oscilator i pojačalo)

Krećemo s boljim pogledom na vodeni blok. Vidimo ventil za regulaciju jačine mlaza povezan na vanjsku kontrolu, te elektromagnetski ventil kojim se uključuje ili isključuje mlaz vode. Ispod regulacijskog ventila vidi se priključnica za ručicu instrumenta na koju se pričvršćuje metalni vrh. Piezoelektrični ultrazvučni pretvornik smješten je u samoj ručici tako da metalni vrh instrumenta nasjeda na njega i preuzima mehaničke vibracije koje isti proizvodi. Samu ručicu instrumenta (kako bi se vidio UZ pretvornik) nemoguće je rastaviti bez mehaničkog oštećenja iste (sve je zalijano u plastiku).

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_05

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_06

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_07

Nešto snažniji mrežni transformator potreban je da bi se osiguralo dovoljno snage za napajanje UZ pretvornika. Na ploči hladila montirani su izlazni tranzistori pojačala za napajanje UZ pretvornika.

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_08

I na kraju tu je elektronička pločica sa elementima ispravljača i stabilizatora napona (lijevo) te oscilatora frekvencije 25 kHz sa pojačalom za napajanje UZ pretvornika. Relej vjerojatno isključuje napajanje UZ pretvornika kada je zatvoren elektromagnetski ventil protoka vode. Desno na prednjoj ploči montiran je potenciometar za reguliranje izlazne snage pojačala za napajanje UZ pretvornika.

ultrazvucni_skaler_amdent_amlab_ab_04

Ovaj stomatološki ultrazvučni skaler radi na istom principu kao i raširene ultrazvučne kadice za čišćenje raznih predmeta koji imaju puno detalja i teško dostupnih mjesta (obično razni dijelovi mehanike, satovi, nakit, naočale i slično). Razlika je u tome što se kod kadica ultrazvučnim pretvornikom potiče vibracija vode (ili nekog tekućeg sredstva za čišćenje) u koju je uronjen predmet koji čistimo. Kod stomatoloških skalera pak se potiče vibracija čvrstog tijela (metalne igle). I u jednom i u drugom slučaju medij koji vibrira mehanički djeluje na tijelo koje čistimo i to sa nekoliko desetaka tisuća vibracija (udaraca) u sekundi. To je svakako drastično brže od ručnog čišćenja, no najveća je prednost ovih čistaća ta što mogu precizno prodrijeti u teško dostupna mjesta. Moramo se složiti da bi stomatološki skaler kao takav mogao naći i širu primjenu kod restauracije i čišćenja nekih zapuštenih vintage elektroničkih uređaja, naravno, uz uvjet da nismo previše alergični na zvukove koje proizvode zubarski alati i instrumenti 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.