TV TEST GENERATOR


Danas je nabavljen generator testnog signala za podešavanje geometrije crno bijelih televizora, izrađen u samogradnji. O principima rada generatora video signala, kao i o sastavu samih kompozitnih video i TV RF signala već smo pisali u objavama High-kit BAR-GENERATOR UK495 i SADELTA pattern generator te sve opisano vrijedi i za ovaj video generator.

tv_test_generator_01

TV TEST GENERATOR može dati TV RF signal sa tri video uzorka: bijeli raster, crno bijela šahovnica sa manjim poljima i crno bijela šahovnica sa većim poljima. Uzorci se biraju 3-položajnom sklopkom označenom sa VIDEO MOD.

Potenciometrom Δf SINH može se podesiti sadržajni dio video signala na točan omjer signala crne i bijele boje kako bi šahovnica bila iscrtana bez izobličenja. Izlaz je označen sa VHF UHF jer je RF oscilator napravljen tako da harmonicima istovremeno pokriva više frekvencija na VHF i UHF TV području.

TV TEST GENERATOR predviđen je za napajanje mrežnim naponom 220 V.

tv_test_generator_02

U unutrašnjosti aluminijskog kućišta jasno je odvojen mrežni dio od samog generatora signala. Autor ovog uratka izbrisao je sve oznake sa integriranih krugova no gotovo sigurno se radi o logičkim integriranim krugovima prema principu kakav smo vidjeli i kod generatora SADELTA pattern generator.

tv_test_generator_03

Sa donje strane smještena je pločica TV RF modulatora.

tv_test_generator_04

Sa bočne strane mogu se uočiti dvije univerzalne tiskane pločice na koje su nalemljene komponente video generatora. S obzirom da je sve na dosta nepristupačan način spojeno vijcima i povezano žicama, nema previše smisla, a ni potrebe dalje rastavljati ovaj uređaj.

tv_test_generator_05

tv_test_generator_06

Testiranje je pokazalo da video generator radi, no slika ipak nije baš savršeno čista ni stabilna, mogli bi je ocijenili sa 90%. Više od toga se ni ne može očekivati od uređaja u samogradnji koji je tko zna koliko desetljeća ležao zaboravljen u nekim tko zna kakvim prostorima, no zamjenom vremešnih kondenzatora vrlo vjerojatno bi se i kvaliteta slike poboljšala. Prilikom testiranja snimili smo i sva tri kompozitna video signala na točkama prije njihovog dovođenja u RF modulator.

Bijeli raster…

tv_test_generator_07

Rijeđa šahovnica…

tv_test_generator_08

Gušća šahovnica…

tv_test_generator_09

Lijepo se vidi da je širina retka u sva tri slučaja potrebnih 64 µs, također su sinkronizacijski impuls i crno rame unutar potrebnih vrijednosti. Također vidimo kako ovdje nema burst signala unutar crnog ramena koji je prisutan samo kod video signala u boji. Za lakšu usporedbu ćemo ovdje prenijeti i sliku signala retka jednog kompozitnog signala u boji sa objave High-kit BAR-GENERATOR UK495.

amtron_bar_generator_uk495_05

Svakako se mora priznati da je i u ovaj uradak iz samogradnje uloženo puno truda, vremena i sredstava. Aluminijsko kućište sa graviranim i bojanim natpisima daje profesionalan vanjski izgled, a broj komponenti koje je bilo potrebno nabaviti i ugraditi za ovaj generator doista nije zanemariv.

Možda se nama danas čini kako je previše truda uloženo u ovaj uređaj relativno skromnih mogućnosti, no treba biti svjestan vremena u kojem je isti nastao, te tadašnjih cijena i dostupnosti profesionalnih uređaja za tu namjenu. To što je on danas, nakon nekoliko desetljeća, uporabno postao nezanimljiv, zapravo nije ništa u usporedbi s današnjom elektronikom koja već nakon par godina, ako ne i mjeseci, postane zastarjela i nezanimljiva. Još jedna bitna razlika je u tome, što se odbačenom modernom tehnikom vjerojatno nitko nikad više neće baviti, dok će elektronički uređaji s prve polovine prošlog stoljeća uvijek biti interesantni ljubiteljima dobre stare tehnologije 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.