CB FM primopredajnici DNT HIGH TEC HF 12/4 CEPT


Danas je nabavljen par ručnih CB primopredajnika njemačkog proizvođača DNT, oznake HIGH TEC HF 12/4 CEPT iz 1980-tih godina. Tvrtka DNT (Drahtlose Nachrichtentechnik – bežične komunikacijske tehnologije) osnovana je 1968. godine. Na tržište je izašla sa proizvodnjom komercijalnih radio prijemnika, bežičnih interfona i slično, no ubrzo se specijalizirala težišno za proizvodnju CB primopredajnika i opreme. U 20 godina postojanja probila se do jednog od vodećih proizvođača CB uređaja no 1988. godine došlo je do likvidacije i gašenja tvrtke. Već iduće godine pod novim vodstvom ponovno se oživljava ime DNT, a ponuda tvrtke je sada uz CB uređaje, sukladno novim trendovima, orijentirana i na proizvode kao što su žični i bežični telefoni, WLAN (internetski) radio prijemnici, satelitski prijemnici, MP3 stikovi i reproduktori, slušalice, digitalni mikroskopi i slično. Početkom 2000-tih godina zbog trenda pada potražnje za CB radio uređajima tvrtka DNT prestaje sa proizvodnjom istih, okušava se na području PMR radio uređaja i bežičnih zvučničkih sistema, i u konačnici 2018. godine zbog negativne bilance poslovanja odlazi u stečaj čime i robna marka DNT prestaje postojati na tržištu.

 


Oznaka CEPT istaknuta ispod oznake modela vjerojatno je stavljena kako bi se kupcima prezentiralo da uređaj zadovoljava tada najnovije norme CEPT-a. CEPT je europsko tijelo predstavnika državnih telekomunikacijskih i poštanskih kompanija koje se bavi regulativama na području telekomunikacija. S obzirom na godinu proizvodnje primopredajnika (oko 1985. godine) vjerojatno se oznaka odnosi na europsku CEPT normu koju je Njemačka prihvatila 1983. godine, a koja određuje da CB primopredajnik može raditi FM modulacijom na 40 kanala izlaznom snagom do 4W, a AM modulacijom na 12 kanala sa najviše 1W izlazne snage. Oznake CEPT i HIGH TEC sreću se i na nekim drugim modelima CB primopredajnika proizvođača DNT.

 

Uz primopredajnike HF 12/4 nabavljena je i originalna servisna knjižica u kojoj su uz blok shemu, te električnu i montažnu shemu navedeni i najvažniji tehnički podaci o uređaju. Servisnu knjižicu možete preuzeti na dnu ove objave tako da ovdje nećemo prepisivati podatke iz iste. Spomenimo samo da primopredajnici  HF 12/4 omogućavaju komunikaciju na svih 40 standardnih CB kanala i to FM modulacijom sa izlaznom snagom predajnika od 1W. Baziraju se na PLL integriranom krugu C5121 i integriranom krugu ULN3883A koji sadrži sve sklopove dvostrukog superheterodinskog prijemnika (MF na 10,695 MHz i 455 kHz) koji slijede nakon prve MF. Specifičnost PLL integriranog kruga C5121 je da se za izbor radnih kanala ne koristi složena BCD sklopka već dva obična tipkala (UP-DOWN) kojima se biraju kanali prema gore ili prema dolje. Također je omogućeno brzo i sporo kretanje do željenog kanala (duži pritisak na tipke UP-DOWN), a sve ovo je omogućeno ROM memorijom sadržanom u integriranom krugu u koju se tvornički upisuju radni kanali sukladno normama koje vrijede u pojedinim zemljama. Gledano pak s druge strane, ROM programirane PLL integrirane krugove puno je teže (praktično nemoguće) u samogradnji modificirati za rad na drugim kanalima od onih koji se programiraju BCD kodom (mehaničkom sklopkom), a takve modifikacije su u zlatno doba CB-a često bile poželjne.     

 

 

Ručne CB primopredajnike DNT HF 12/4 mogli bismo svrstati u srednju klasu uređaja te vrste. Kućišta su plastična, kontrola frekvencije je pomoću PLL-a, od ostalih kontrola tu su potenciometri za jačinu zvuka i prigušivač šuma (squelch), a od ostalih funkcija imamo mogućnost isključivanja LED pokazivača kanala u cilju uštede baterija, priključnicu za vanjsko napajanje (punjač) te kontrolnu LED za indikaciju predaje. Tvrtka DNT je u 1990-tim godinama bila poznata po CB primopredajnicima sa standardno ugrađenim funkcijama selektivnog tonskog poziva i CB primopredajnicima dizajniranima kao radio telefoni za ugradnju u automobile. No, kao tvrtka koja je kroz čitavo razdoblje od 1970-tih godina težišno bila orijentirana na proizvodnju CB uređaja, padom potražnje za takvom vrstom komunikacijskih uređaja nije se uspjela održati na tržištu unatoč pokušajima širenja svoje ponude i na druge, suvremenije elektroničke uređaje. Danas su mobiteli i internet zamijenili već gotovo sve vrste drugih “građanskih” bežičnih komunikacija, no to ne znači da sada sve drugo treba zaboraviti. Scenarija mogućeg pada internetskih i GSM mreža ima nekoliko, pa nije na odmet sačuvati i nekoliko primjeraka zamjenske bežične komunikacije. CB radio ima prednosti koje ni GSM ni internet neće moći nikad nadmašiti, a to je neovisnost od centralnih upravljačkih sustava i definitivno najjeftinija cijena po minuti razgovora 🙂


Originalna servisna knjižica DNT HF 12/4 (pdf 5,62 MB)

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.