Izvor napona za elektroforezu Iskra MA 8901


Danas je nabavljen izvor istosmjernog napona za elektroforezu MA 8901, proizvod slovenske tvrtke Iskra iz 1970-tih godina. Tvrtka ISKRA vuče korijene iz 1946. godine te je i danas prisutna na tržištu. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

 

 

Elektroforeza je postupak razdvajanja električki nabijenih čestica pomoću električne struje kroz neku otopinu kako bi se mogla vršiti kemijska analiza istih. Radi o klasičnom pokretanju elektrokemijskog procesa propuštanjem električne struje preko elektroda uronjenih u elektrolit, no specifičnost elektroforeze je što se potpuno isključuje utjecaj elektroda i kemijskih reakcija na istima poput oksidacije, redukcije, elektrolize i slično, a analiziraju se samo događanja u mediju (elektrolitu) između elektroda poput pokretljivosti, migracije i sličnih svojstava naboja. Istosmjerni napon koji se u elektroforetskoj ćeliji dovodi na elektrode može iznositi od nekoliko desetaka volti do nekoliko desetaka kilovolti, a struje su vrlo male od nekoliko stotina mikroampera do nekoliko desetaka miliampera. Elektroforeza se dakle primarno koristi u kemijskim laboratorijima za analizu kretanja električki nabijenih čestica u otopini pod djelovanjem električnoga polja, uglavnom za različita biokemijska i molekularna istraživanja. Osim toga, elektroforeza se primjenjuje i za medicinske tretmane liječenja, odnosno za unošenje lijekova u tijelo pacijenta kroz kožu ili sluznicu. To je bezbolan i gotovo neinvazivan proces poput npr. mazanja površine kože ljekovitim sredstvom, s time da se pomoću elektroforeze omogućuje dublje prodiranje (migracija) ljekovitog medija u tijelo. Iskra MA 8901 najvjerojatnije se koristio upravo za tu namjenu.

 

 

 

Za naš Usmernik za elektroforezo MA 8901 nemamo nikakvih podataka, no vidimo da se radi o izvoru istosmjernog napona koji se može namjestiti u rasponu 50 – 250 V, pri čemu su maksimalne struje ograničene na 25 mA. MA 8901 se bazira na ukupno pet elektronskih cijevi:

  • EF 86 – pentoda (max. 250V/3mA)
  • EL 84 – pentoda snage (max. 250V/48mA)
  • EZ 80 – punovalna ispravljačica (max. 350V/90mA)
  • EAA 91 – dvostruka dioda (max. 150V/9mA)
  • 5651 – stabilizator referentnog napona 87V/3,5mA

Ova kombinacija elektronskih cijevi upućuje da se radi o klasičnom regulatoru napona sa elektronskim cijevima kakav smo opisali npr. u objavi Audio oscilator Trav-Ler TS-382B/U. Razlika je u tome što smo tamo imali regulator napona sa triodama, dok se ovdje koriste pentode. Iako su principijelno svi serijski regulatori (stabilizatori) napona sa elektronskim cijevima vrlo slični (jednako kao i tranzistorski serijski regulatori) svaki od njih ipak ima neke svoje specifičnosti. Stoga smo htjeli nacrtati originalnu shemu našeg MA 8901, no problem je u tome što su svi vodovi međusobno upleteni špagom te ih je nemoguće pratiti bez da se razdvoje. Bilo bi šteta uništiti originalnu montažu ovog vintage uređaja, pa smo stoga nacrtali pojednostavljenu shemu nastalu praćenjem osnovnih vodova.

 

 

Vidimo da je specifičnost regulatora napona sa pentodama ta što se za drugu mrežicu prolazne (serijske) regulacijske pentode (EL 84) mora osigurati zaseban izvor plivajućeg istosmjernog napona. Kad bismo drugu mrežicu izravno spojili sa anodom, tada bi pentoda zapravo radila kao trioda. Prednost izlazne pentode pred triodom najviše se očituje u slijedećem: radna karakteristika pentode (odnos porasta anodnog napona prema izlaznoj struji) ima na jednom dijelu gotovo ravnu karakteristiku, odnosno struja će se vrlo malo mijenjati u odnosu na promjenu napona u području većem od cca 50 V. To znači da će izlazna pentoda biti neosjetljiva na eventualne fluktuacije ulaznog napona na anodi koje nastaju npr. zbog fluktuacija mrežnog napona ili nedovoljne filtracije ulaznog napona (ripple) čak i kad nema nikakve povratne veze za regulaciju. Kao što vidimo na shemi, zahvaljujući toj imunosti pentode na nestabilnosti ulaznog napona isti se ne treba posebno filtrirati nakon punovalnog ispravljanja elektronkom EZ 80. Također u spoju pentode EL 84 može isporučiti nešto veću struju (48 mA) nego u spoju triode (34 mA).

 

 

Iskra MA 8901 Usmernik za elektroforezo nije ništa drugo nego regulirani izvor napajanja 50-250V/25mA i kao takav možemo koristiti za razne aplikacije u našoj elektroničkoj radionici. Naš primjerak se na testu pokazao potpuno ispravnim. Opremljen je prilično snažnim transformatorom čime je pogodan za prenamjenu u neki univerzalni ispravljač napona za uređaje sa elektronskim cijevima. Izlaznu struju vjerojatno bi mogli povećati do nekih 45 mA koliko to dopušta elektronka EL 84. Naravno, struja bi se mogla dodatno povećati paralelnim spojem više regulacijskih elektronki ili pak zamjenom čitavog regulacijskog sklopka poluvodičima. Isplativost ovakvih projekta najviše ovisi o karakteristikama transformatora, a dok negdje ne nabasamo na kakve tehničke podatke ili elektroničku shemu našeg uređaja ostavljamo ga da u izvornom (netaknutom) stanju i dalje bude podsjetnik na nekada dobru staru cijevnu tehniku 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.