Vremenski relej Iskra TRD 204


Danas je nabavljen vremenski relej (vremenski prekidač, tajmer) oznake TRD 204 proizvod slovenske tvrtke Iskra iz 1980-tih godina. Relej je predviđen za upravljanje trošilima napona do 250V i potrošnje struje do 5A. Napaja se mrežnim naponom 220V/50Hz. Moguće je programirati intervalno uključivanje/isključivanje releja, pri čemu period uključenosti može trajati od 1000 do 9900 sekundi, a period isključenosti od 100 do 9900 sekundi, kako je i naznačeno na kućištu releja.

 

Programiranje se vrši preko numeričkih programatorskih sklopki gdje se sa prve dvije sklopke programira vrijeme trajanja uključenja releja (nn x100 sekundi), a sa zadnje dvije sklopke programira se vrijeme trajanja isključenja releja (nn x10 sekundi). Zelena LED je indikacija da je uređaj spojen na mrežni napon, a crvena LED svijetli tijekom intervala kad je relej aktiviran.

 

 

Iskrin vremenski relej TRD 204 bazira se na integriranom krugu EMZ 1002E. Ovaj integrirani krug objedinjuje sklopove vremenskog brojača i razvijen u slovenskoj Iskri na prijelazu 1970/80-tih godina. U istom razdoblju Iskra je razvila više integriranih krugova serije EMZ no za potpuno različite funkcije. Spomenimo integrirane krugove oznaka EMZ 1002A, EMZ 1002M (također i EMZ 1001) gdje se radi o 8-bitnom mikrokontroleru sa 265 bita RAM i 8 KB ROM memorije koji je mogao raditi na taktu frekvencije gradske mreže 50/60 Hz te je imao po dva digitalna ulaza i izlaza (One-Chip Microcomputer). Ovo su bili prvi mikrokontroleri proizvedeni na području tadašnje YU. Također, u Iskrine integrirane krugoveEMZ 1005A i EMZ 1005B implementirana je prekidačka matrica i bili su zamjena za klasične mehaničke relejne prekidačke sustave.

 

 

Vremenski brojač EMZ 1002E može kao referentnu frekvenciju (takt, clock) koristiti frekvenciju gradske mreže, no može se koristi i standardna frekvencija za satove od 32768 Hz kontrolirana vanjskim kristalom (oscilator je ugrađen u sam EMZ 1002E) ili može raditi na nekoj drugoj frekvenciji takta preko vanjskog RC oscilatora. Kao takav upotrebljiv je u različitim sklopovima gdje je potrebno brojanje vremena (vremenski prekidači, tajmeri, satovi, štoperice i slično). Danas je teško pronaći podatke za ove pionirske integrirane krugove iz domaće proizvodnje, no ovdje možete preuzeti članak iz slovenskog časopisa MIDEM iz 1988. godine u kojem je opisan integrirani krug EMZ 1002E.

S obzirom da vremenski relej TRD 204 kombinira dva brojača, jedan za vrijeme trajanja uključenja releja i drugi za vrijeme trajanja isključenja releja, dodana su još dva integrirana kruga kojima se omogućuje takva dvostruka kontrola: MC14001UB (četverostruka logička NOR vrata sa dva ulaza) i CD4016BE (četverostruka elektronička sklopka).

 

 

Na sklopovlju vremenskog releja TRD 204 zanimljivo je primijetiti da se ne koristi mrežni transformator već tzv. kondenzatorsko napajanje koje smo opisali u objavi Variak Iskra TRN 110 i IEV TRN 120 (restauracija), a ovdje smo nacrtali i konkretnu izvedbu istog za TRD 204. Vidimo da je u naše kondenzatorsko napajanje ugrađena strujna i naponska zaštita te RSO filtar. Serijski spojen otpornik od 100 Ω koji služi za ograničenje struje, a naponske grane prije i poslije kondenzatora zaštićene su od prenapona varistorima za 250V i 35V. Glavna prednost ovakvih napajanja je ta da kondenzator praktički zamjenjuje transformator što čitav ispravljač pojeftinjuje i smanjuje mu dimenzije, no s druge strane kondenzatorski ispravljači su isplativi samo za male struje (tipično do 100 mA) jer bi za veće struje trebalo koristiti kondenzatore velikih kapaciteta, što ih uz njihov potreban visok napon čini cjenovno neisplativima. Izlazni napon takvog napajanja nije galvanski odvojen od mreže pa treba voditi računa i o izolaciji sklopa koji napajamo.

 

 

Vremenski relej Iskra TRD 204 najviše je interesantan iz razloga što se u sklopovlju koristi specijalizirani integrirani krug vremenskog brojača razvijen u domaćim pogonima tvrtke Iskra u vrijeme kada su domaće tvornice elektroničkih komponenti i uređaja još uvijek uvelike hvatale korak sa tadašnjim svjetskim trendovima. Danas kada je domaća pamet u kombinaciji sa domaćim proizvodnim kapacitetima u najvećem dijelu prestala biti formula poslovanja naših tvrtki, lijepo se prisjetiti nekih drugih vremena dobre stare domaće elektroničke proizvodnje 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.