Magnetski stabilizator napona Nucleotecnica


Danas je nabavljen magnetski stabilizator mrežnog napona talijanskog proizvođača Nucleotecnica (NT) vjerojatno iz 1960-tih godina. O proizvođaču Nucleotecnica nismo pronašli nikakve podatke, osim da je u 1960-tim godinama proizvodila dva modela komercijalnih radio prijemnika (s gramofonom).

 

 

U objavi Magnetski stabilizator napona Nucleotecnica Nucleostabil već smo opisali jedan vrlo sličan stabilizator napona ove tvrtke. U toj objavi, kao i u objavama Magnetski stabilizator napona TEVESTA EI i Magnetski stabilizator napona STABILOVOLT detaljno smo opisali namjenu i princip rada ovakvih TV stabilizatora tako da to ovdje nećemo ponavljati.

 

 

U unutrašnjosti očekivano nalazimo tri željezne jezgre sa zavojnicama i kondenzator. Na jednoj željeznoj jezgri je autotransformator, na drugoj su kompenzacijski namotaji, a rezonantni namotaj na trećoj jezgri zajedno sa kondenzatorom čini rezonantni filtar 50 Hz za prigušivanje viših harmonika koji bi izobličavali sinusni oblik izlaznog napona.

 

 

Isto kao i kod modela Nucleostabil i ovdje je kondenzator umotan u papir sa simpatičnim logom lude ili jokera, a isti logo se vidi i na omotu zavojnice transformatora. Inače, do sada smo vidjeli samo tri proizvoda talijanske Nucleotecnice (dva TV stabilizatora i jedan radio prijemnik naziva “Enneti 2001”) i svaki ima drugačije stilizirani logo tvrtke. Karakteristično za talijanske proizvođače, očito da se poseban naglasak stavio na vanjski dizajn proizvoda. Taj vanjski dizajn je zapravo ono što nas je i najviše privuklo kod ovog TV stabilizatora, jer dobivamo robusno kućište sa lijepim vintage izgledom koje se kao takvo može zgodno iskoristiti za ugradnju nekog danas uporabnog elektroničkog sklopa.

Naravno, da ne ostane sve samo na kućištu, i dijelovi transformatora mogu poslužiti kao sekundarne sirovine (željezo i bakar), a ako se uspije pažljivo rastaviti željezna jezgra onda se bakrena lakirana žica može iskoristiti kao gotov proizvod za namatanje nekih elektromagnetskih komponenti, razvlačenje kakvih kratkovalnih prijemnih antena ili jednostavno kao višenamjenska žica za opću upotrebu 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.