Upravljačka palica vojnih POVRS


Danas je nabavljena upravljačka palica (joystick) kao dio ruskog vojnog sustava za ručno navođenje protuoklopnog vođenog raketnog sustava (POVRS), najvjerojatnije sustava 3M6 Šmel (ruski: 3М6 Шмель, engleski: Bumblebee, NATO oznaka: AT-1 Snapper) iz 1960-tih godina.

3M6 Šmel je sustav protuoklopnih raketa koje operater lansira i zatim ručno navodi na cilj uz pomoć upravljačke palice i optičkog dalekozora (periskopa) preko kojih kontrolira i prati let rakete. Upravljački signali se na raketu dovode preko žice koja se odmata sa kalema kako raketa leti. Najveći domet rakete 3M6 je 2 km, a brzina leta je oko 100 m/s pa najduži let rakete traje oko 20 sekundi. Treba biti svjestan da se tu radi o relativno jednostavnom i potpuno manualnom upravljačkom sustavu rakete koji na pomake upravljačke palice operatera neće reagirati ni trenutno ni linearno te je potrebna izuzetno dobra uvježbanost operatera kako bi raketu u kratkom vremenu leta usmjerio točno na cilj, primjerice tenk udaljen 2 km koji uz to može biti i u pokretu. Iako je teoretski sustavom 3M6 moguće gađati ciljeve na daljinama 500 – 2000 metara, u praksi je vjerojatnost pogotka najveća kod gađanja ciljeva iznad 1500 metara gdje operater ima ipak više vremena za stabilizaciju putanje, eventualnu korekciju i završno usmjerenje rakete točno na cilj. No, s druge strane, što je let rakete duži to je veća vjerojatnost njenog uočavanja te cilj (tenk) ima vremena poduzeti određene protumjere ili čak protunapad. Sustav najsličniji 3M6 Šmelu je općepoznati i vrlo rašireni ruski sustav 9K11 Maljutka (ruski: 9K11 Малютка, NATO oznaka: AT-3 Sagger) također iz 1960-tih godina. Najnovije inačice Maljutki imaju napredniji i učinkovitiji poluautomatski sustav navođenja no cijena takvih sustava višestruko je veća od manualnih.

Naša upravljačka palica sustava POVRS ima svega nekoliko kontrola: sklopku za uključenje/isključenje napajanja, sklopku za odabir rakete, tri zelene kontrolne lampice (napajanje, instalacija i spremnost), tipkalo za start rakete te samu upravljačku palicu (joystick). Svi izvodi navedenih komponenti dovode se na vanjski 24-pinski priključak tako da unutar samog kućišta palice komponente nisu nigdje međusobno vezane.

Ono što se ističe kod naše palice to je izuzetno robusno i čvrsto kućište od lijevanog aluminija čije stjenke imaju debljinu 7-9 mm. Također sam pokretni mehanizam palice, koju je moguće pomicati u svim horizontalnim smjerovima u krugu 360°, dizajniran je da osigura maksimalnu pouzdanost i trajnost primjene u vojnim uvjetima.

Palicom se zapravo upravlja sa dva potenciometra, svaki vrijednosti 6 kΩ sa osima međusobno postavljenima pod 90°, koji onda kao takvi predstavljaju senzore pozicije za X i Y osi te trenutne vrijednosti njihovih otpora kreiraju signal o točnom položaju palice. Isti princip vrlo često se koristi i kod današnjih joysticka različitih namjena, od igranja video igri do upravljanja različitim strojevima, uređajima ili prometalima.  

Naš primjerak palice za POVRS dobro je očuvan i funkcionalan. Stradali su samo fleksibilni gumeni dijelovi koji povezuju palicu sa kućištem. U originalu je i čitava palica presvučena gumenom zaštitom, a nedostaje i zaštitni poklopac palice koji istu osigurava kada se ne koristi. Pa ipak, ako bi se odlučili za kakvu prenamjenu ove palice, danas vjerojatno ne bi bilo teško pronaći kakvu odgovarajuću gumenu zaštitu, možda ponajprije iz ponude gumenih dijelova za automobile kao što su razne zglobne manđete.

Različite vrste joysticka danas su široko prisute na raznoraznim današnjim uređajima, strojevima, vozilima, daljinskim upravljačima i slično. Mogli bismo reći da svaki uređaj kojim se može upravljati joystickom već ima neko svoje originalno, učinkovito i jeftino rješenje dostupno prosječnom korisniku. Stoga ako idemo razmišljati o mogućoj eventualnoj funkcionalnoj prenamjeni naše POVRS palice, unatoč njenoj izuzetnoj robusnosti i vizualnoj markantnosti, teško ćemo naći neki kućni sustav gdje bi se ista uklopila bolje od originala. Možda je za sada najbolje sačuvati našu palicu u originalnom stanju kao pokazni primjerak jedne stare vojne tehnologije, do trenutka kada nam možda ne sine ideja za prenamjenu u kakav fora steampunk uradak 🙂   

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.