Vlagomjer PIK


Danas je nabavljen vlagomjer izrađen u domaćoj radinosti za upotrebu u nekadašnjem PIK Donji Miholjac. Vlagomjer je baždaren za mjerenje vlage na četiri različite tvari (vjerojatno poljoprivredne kulture) jer ima četiri mjerna opsega, no nigdje nije navedeno koje su to tvari.

vlagomjer_pik_02

vlagomjer_pik_14

Ovaj vlagomjer vrlo je sličan već opisanom vlagomjeru  HYGROMETTE I – Karl Weiss Greiz, a u istoj objavi možete naći i osnovne podatke o vlagomjerima općenito. Razlika je u tome što se ovaj naš vlagomjer bazira na pentodi DF 91 dok se HYGROMETTE I bazira na pentodi DL 96, no i ovdje se u oba slučaja radi o pentodama vrlo sličnih karakteristika. Obje elektronke su dizajnirane za baterijska napajanja  pa im je napon grijanja 1,4 V uz potrošnju od 50 mA. Isto tako najveći anodni napon im je 90 V uz struju 3,5 mA te se mogu napajati preko dviju standardnih baterija od 45 V ili jedne baterije od 75 V. Najveća razlika između ovih dviju elektronki je što DL 96 ima dvije grijače niti (odnosno jednu nit sa srednjim izvodom) koje se mogu napajati serijski ili paralelno naponima 1,4 V ili 2,8 V, pri čemu je potrošnja struje 25 ili 50 mA. Također, kombinacijama spoja grijača može se mijenjati prednapon katode ali i radne karakteristike elektronske cijevi u spoju pojačala.

U principu cijevni ommetri mogu biti bazirani na dvije triode (ili jednoj dvostrukoj triodi) i tada rade u mosnom spoju. Također mogu biti bazirani na jednoj triodi ili pentodi i tada rade u spoju naponskog pojačala. U oba slučaja shema se ne razlikuje shemi cijevnog (elektronskog) voltmetra. Potrebno je samo na ulazni krug, koji je obično otpornički djelitelj napona za realizaciju mjernih opsega, dovesti izvor napajanja, a to je obično 1,5 V sa baterije kojom se napaja grijača nit katode.

vlagomjer_pik_03

Upute za korištenje vlagomjera jasno su opisane i tu nema potrebe za daljnjim objašnjenjima. Na ručno crtanoj skali miliampermetra također se lako snaći: oznake za provjeru napona baterija (grijanje 1,5 V i anodni napon 75 V) i oznaka za kalibraciju kazaljke na nulu slijede opise na poklopcu instrumenta. Mjerni dio skale (0-10) treba pomnožiti sa 10 tako da očitane vrijednosti budu u rasponu 0-100. Pri tome je jedna podjela iznosi 2 što također prati tablicu ispisanu na poklopcu.

vlagomjer_pik_15

Sa donje strane kućišta instrumenta nalazi se komora za smještaj baterija. Baterija za anodni napon od 75 V još uvijek je u svom ležištu, a desno od nje je komora za standardnu bateriju od 1,5 V kojom se grije katoda i koja služi kao izvor napona za ulazni krug ommetra.

vlagomjer_pik_11

vlagomjer_pik_12

vlagomjer_pik_13

Zavirimo napokon i u unutrašnjost ovog vlagomjera…

vlagomjer_pik_04

Detalj pokazuje zanimljivu konstrukciju sklopke za uključenje/isključenje napajanja vlagomjera. Izvlačenjem poluge sklopka se postavlja u položaj uključeno, a uvlačenjem se ista isključuje. Na taj način će se napajanje isključiti i svaki puta kada spustimo poklopac kućišta, što je vrlo korisno kod instrumenata na baterijsko napajanje gdje je vrlo lako zaboraviti isključiti instrument nakon mjerenja, što onda dovodi do neželjenog pražnjenja baterija.

vlagomjer_pik_05

Dizajn dvopoložajnog tipkala kojim se vrše mjerenja napona baterija često viđamo kod vintage telefonskih mjernih uređaja. Ugrađeni potenciometri i sklopke upućuju na 1960-te godine, no zanimljivo je opaziti neke kontradiktornosti: aluminijska prednja ploča, nosači elemenata i skala instrumenta komponente su koje su relativno grube izrade i vjerojatno izrađene u samogradnji. No, s druge strane drveno kućište instrumenta ima finu izradu i završnu obradu, a vidimo kako su i elektroničke komponente uredno povezane višebojnim žicama i upletene koncem što pak upućuje na tvorničku montažu. Moguće je da se ovdje radi o nekom hibridu tvorničkog i radioničkog uratka gdje je elektronika i kućište naručeno tvornički, instrument miliampermetar je naravno tvornički ali je skalom i montažom ručno prilagođen uređaju, dok su preostali montažni elementi izvedeni priručno bez završne obrade.

vlagomjer_pik_06

vlagomjer_pik_07

vlagomjer_pik_08

vlagomjer_pik_09

Preko Philipsove elektronske cijevi DF 91 zalijepljena je talijanska naljepnica kakvu smo već susretali na elektronkama unutar Pojačala za fonokardiograf R31z.

vlagomjer_pik_10

Ovaj smo vlagomjer pronašli u prilično rastavljenom ili bolje rečeno raspadnutom stanju no uspjeli smo ga ponovno sastaviti kako bi ga mogli promatrati i objaviti kao cjelovit uređaj. Prije 50-tak godina ovakav instrument zasigurno je imao veliku primjenu i vrijednost u nekom poljoprivredno-industrijskom kombinatu za precizno određivanje vlažnosti pojedinih poljoprivrednih proizvoda. Naravno da su i danas vlagomjeri nezaobilazni instrumenti u mnogim proizvodnim granama, a isto tako vlagomjeri su i nezaobilazna grupa instrumenata nekog ljubitelja dobre stare elektronike kao izložbeni primjerci na vintage polici sa električnim mjernim instrumentima i uređajima 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.