Amalgamator Henry Schein CAP II


Danas je nabavljen amalgamator američke tvrtke Henry Schein pod nazivom CAP II. Tvrtka Henry Schein specijalizirana je za proizvodnju instrumenata i opreme koja se koristi u dentalnoj medicini i stomatologiji, a amalgamator je mehanička miješalica (vibrator, titrator) koja se u stomatologiji koristi za miješanje dentalnog amalgama.  Dentalni amalgam nije ništa drugo nego stručni naziv za tzv. „crnu“ plombu kojom su se redovno plombirali stražnji (manje vidljivi) zubi. Amalgan ima kao plomba vrlo dobra svojstava i nisku cijenu, no zbog velikog sadržaja žive kao i zbog estetskih razloga danas je sve manje popularan te ga zamjenjuju„bijele“ plombe.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_01

amalgamator_henry_schein_cap_ii_03

Naša vibratorska miješalica je dakle predviđena za miješanje sastojaka amalgana (srebro, živa i manje količine drugih metala) koji dolaze odmjereni  u malim dobro zatvorenim standardnim plastičnim kapsulicama za koje je i prilagođen sam prihvat miješalice. CAP II ima deset programiranih vremena miješanja (ovisno o sastavu amalgana), također je moguće i manualno upravljati željenim vremenom rada, a samo miješanje se vrši frekvencijom od oko 4200 vibracija u minuti.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_02

Na naljepnicama nalazimo oznaku talijanskog dobavljača i distributera stomatološke opreme LINEA TAC sa podacima o vremenima trajanja pojedinih programa miješanja, te temperaturnim i vremenskim ograničenjima upotrebe miješalice.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_04

Iako su funkcije timera prilično jednostavne sam elektronički sklop bazira se na mikrokontroleru koji na osnovu odabranog programa preko BCD dekodera i LED drivera HCF4511 upravlja 7-segmentnim numeričkim LED pokazivačima, a isto tako i preko izlaznog tranzistora upravlja elektromotorom sa vibratorskim mehanizmom. Upotrijebljen je Motorola MC68HC705J1A 8-bitni mikrokontroler koji ima ugrađenih 64 bita SRAM i 1240 bita EPROM memorije, te između ostalog i 15-stupanjski multifunkcionalni timer. Radi na taktu od 2 MHz. Integrirani krug u DIL 8 kućištu smješten odmah do njega nismo uspjeli identificirati na osnovu vidljivih ćiriličnih natpisa na njemu.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_05

Mehanika miješalice CAP II izvedena je vrlo kvalitetno. Ugrađen je kavezni indukcijski asinkroni elektromotor koji osigurava tihi i ujednačeni rad. Na njegovu osovinu je preko prijenosa vezana posebna ekscentrična glava koja omogućuje vibriranje prihvatnih čeljusti, na način da kretnje nisu ograničene samo na naprijed-natrag već se istovremeno rade i pomaci lijevo-desno tako da je putanja miješanja uzorka zapravo slična „osmici“ što onda svakako u konačnici osigurava puno bolje miješanje uzorka. Gotovo svi dijelovi izrađeni su od kvalitetnog aluminija, a cijelo aluminijsko postolje oprugama je vezano za kućište kako bi kompenzirao prijenos vibracija na isto.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_12

amalgamator_henry_schein_cap_ii_09

amalgamator_henry_schein_cap_ii_08

amalgamator_henry_schein_cap_ii_07

amalgamator_henry_schein_cap_ii_06

Na tiskanoj pločici timera te na mrežnom transformatoru i elektromotoru nalazimo imena talijanskih proizvođača, te je za pretpostaviti da se ovdje radi o talijanskom proizvodu izrađenom prema licenci američke tvrtke Henry Schein.

amalgamator_henry_schein_cap_ii_11

amalgamator_henry_schein_cap_ii_10

Naš primjerak amalgamatora nabavljen je bez gornjeg poklopca, te sa oštećenom prednjom maskom kod tipke START, no i dalje je to električki i mehanički potpuno ispravan uređaj.

Cijena ovog uređaja danas iznosi 400 eura, no iako se radi o kvalitetnom proizvodu trenutno ne vidim gdje bi se isti mogao iskoristiti u elektroničkoj radionici. Radi se o miješalici sa mehanizmom koji je dizajniran isključivo za jednu specifičnu namjenu, a ni sama elektronika timera nije nam univerzalno iskoristiva ni isplativa za reprogramiranje.

No vizualno lijep, kvalitetan i neobičan ekscentrični prijenos, možda bi se mogao iskoristiti za npr. kakav pokazni laserski „light show“ efekt. U tom slučaju bi unutar vibracijskih čeljusti postavili kakvo malo zrcalo u koje bi uperili lasersku zraku. Reflektirana zraka bi pri tome na zidu ocrtavala gibanje čeljusti, što bi zbog velike brzine ostavljalo zanimljive svjetlosne tragove na zidu. Ako bi to dobro funkcioniralo, mogli bi krenuti sa slijedećim korakom modulacije elektromotornog pogona za postizanje više efekata… To bi svakako bio zanimljiv elektromehanički projekt idealan za kakvo lagano kreativno opuštanje, a onda nam cijela ta priča možda i izmami kakav neočekivani spontani osmjeh, kad jedan takav uređaj ponovno ugledamo prilikom kakve ne baš vesele posjete našem stomatologu 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.