Koch und Overbeck 4030


Danas je nabavljen kombinirani mjerni uređaj za autoelektriku njemačke tvrtke Koch und Overbeck s oznakom modela 4030. Tvrtka Koch und Overbeck osnovana je 1969. godine, a 1983. godine spojena je sa tvrtkom Interconti. Tri godine kasnije preuzima ih treća tvrtka te se ime Koch und Overbeck briše iz naziva. Proizvodni program svih ovih tvrtki uključuje težišno različite elektroničke uređaje, sklopove i komponente za automobilsku industriju (zvučnici, ato-radio, razni mjerači i pokazivači i sl.).

koch_und_overbeck_4030_01

Na poklopcu uređaja sa zadnje strane otisnuto je JAPAN, a to upućuje na moguće poslovanje sa tvrtkom YAZAKI koja je u to vrijeme imala svoje podružnice u Njemačkoj. Naime njemačka tvrtka Koch und Overbeck i japanska tvrtka Yazaki u vremenu zajedničkog postojanja imali su isti proizvodni program te se često na njihovim proizvodima za automobilsku industriju iz tog razdoblja isprepliću njemački logo i japansko porijeklo.  Za pretpostaviti je da naš uređaj potječe iz ranih 1980-ih godina.

koch_und_overbeck_4030_02

Mjerni uređaj za autoelektričare 4030 dakle objedinjuje mjerač broja okretaja motora, ommetar, mjerač kuta paljenja i ispitivač visokonaponskog indukcijskog svitka – bobine. Sve ove instrumente detaljno smo opisali u objavi YAZAKI set za autoelektriku pa ovdje nećemo ponavljati opise načina spajanja, vrsti mjerenja i principe rada instrumenta koji se koriste u autoelektrici, odnosno testiranju rada sustava električnog napajanja i paljenja kod benzinskih motora. Ono što je kod ovog uređaja zgodno primijetiti to je da u jednom kućištu objedinjuje četiri mjerna instrumenta, dok je u Yazaki setu instrument za svaku vrstu mjerenja izveden kao zaseban uređaj. U originalnom kompletu motor testera Koch und Overbeck model 4030 nalazi se i stroboskopska lampa za podešavanje točke paljenja motora (te barometar za kontrolu tlaka zraka u gumama) čime je onda ovaj komplet po mogućnostima mjerenja u potpunosti jednak Yazaki setu.

koch_und_overbeck_4030_03

Elektronika ovog mjerača vrlo je jednostavna i ne razlikuje se puno od one opisane u objavi YAZAKI set za autoelektriku. Osnovna je razlika što smo kod Yazaki seta imali elektromehanički prekidač napajanja za testiranje rada bobina, dok je kod Koch und Overbeck ovaj prekidač elektronički i bazira se na integriranom krugu MC14049. Ovaj integrirani krug sastoji se od šest invertera za napone od 3V do 18V. Jedan inverter se spoji kao oscilator kontroliran RC krugom (kondenzator i trimer-otpornik), a preostali se spoje paralelno da bi se dobio snažan odvojeni izlazni stupanj na kojem se generira impulsni pravokutni napon kojim napajamo primarni namotaj bobine.

koch_und_overbeck_4030_04

Ovime smo predstavili još jedan instrument namijenjen automehaničarima i autoelektričarima. Osim spomenutog YAZAKI set za autoelektriku, instrument iste namjene opisali smo i u objavi C4328 – RUSKI MJERNI INSTRUMENT ZA AUTO-ELEKTRIČARE. Jednom kad nam se skupi dovoljan broj ovakvih instrumenta moći ćemo napraviti njihov usporedni test, a do tada neka strpljivo čekaju svoj red na izložbenoj polici vintage auto-elektronike 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “Koch und Overbeck 4030

 • Zlatomir Ban

  Poštovani kupio sam upravo isti uredjaj,potpuno nov.Potreban mi je za štimanje smjese goriva K -jetronika na mom Golfu 1 cabrioletu.
  I ako sam tehnički obrazovan u startu sam naišao na vrlo banalan problem.Kako da skinem stražnji poklopac da bi ubacio bateriju🤔
  Na vašoj slici to izgleda vrlo jednostavno.Šaravći i to je to,ali on je kao zaljeplen.Možda ima neka caka koju ne mogu da vidim.Molim za pomoć.
  Hvala lijepa.

  • Zlatomir Ban

   Sve ono što je prejednostavno izgleda komplikovano🙃
   Otvorio,stavio bateriju i uštimao smjesu goriva na svom Cabrioletu.
   Mašina radi kao sat.
   Motor tester je odličan.

   • crowave Post author

    Hvala na podacima o testu instrumenta i drago mi je da Cabrio sada veselo prede 🙂 A sa elektronikom se nikad ne zna: nekad ono što na prvi pogled izgleda jednostavno postane komplicirano, i obrnuto, nekad na prvi pogled komplicirani problemi zapravo imaju jednostavno rješenje 🙂