Upravljačka ploča za kuglane Vollautomat Schmid


Danas je nabavljena upravljačka ploča za automatske kuglane švicarsko-njemačkog proizvođača Schmid iz 1980-tih godina. Danas je već teško razlučiti povijest navedene tvrtke s obzirom da se radi o vrlo čestom nazivu njemačkih tvrtki za proizvodnju strojeva i uređaja, no najvjerojatnije je riječ o švicarskoj kompaniji Schmid (sa sjedištem u gradu Schwerzenbach) koja se specijalizirala za proizvodnju raznih automata za opremanje hotela, restorana, kantina i kuglana. Tvrtka je imala svoje podružnice i u Njemačkoj (Stockach, Baden), a također je surađivala i sa drugim njemačkim tvrtkama (Spellmann, Hannover). Na tržištu je bila prisutna u razdoblju 1966-2006. godine.    

Tko god je krajem prošlog stoljeća kuglao na kakvoj automatskoj kuglani vrlo vjerojatno se koristio upravo ovakvom ili nekom vrlo sličnom upravljačkom pločom tvrtke Schmid. Danas su kuglane potpuno automatizirane (kompjuterizirane) te sami igrači nemaju pristup nikakvim upravljačkim pločama.    

Ono što ploču Schmid čini i dalje zanimljivom to je svakako njen vrlo robustan i “retro” izgled čime predstavlja odličnog kandidata za neku zgodnu prenamjenu. Bilo bi šteta vaditi pojedinačne elemente (tipkala i kontrolne žarulje) jer cijela ploča kao cjelina djeluje vrlo lijepo, kompaktno i markantno. Stoga ćemo sačuvati originalni izgled ovih naših ploča, ako zbog ničeg drugog, onda samo iz čisto nostalgičnih sjećanja na vremena kada su postojali automatski sustavi koji su sasvim dobro radili bez ikakvog softvera 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “Upravljačka ploča za kuglane Vollautomat Schmid