Ispitivač telefonskih linija VTD TEL 35


Danas je nabavljen vojni uređaj koji se koristio za provjeru ispravnosti telefonskih linija, baterija i sličnih komponenti u vojnom sustavu telefonskih veza, češkog proizvođača VTD iz 1935. godine. Češka VTD – Vojenské telegrafní dílny (vojna telegrafska radionica) djelovala je u razdoblju od 1923. do 1939. godine i smatra se protagonistom razvoja sredstava komunikacije za tadašnje čehoslovačke oružane snage u razdoblju između dva svjetska rata.

telefon_test_vtd_tel35_01

telefon_test_vtd_tel35_02

Instrument je jednostavne konstrukcije. Ugrađeni voltmetar ima mjerne opsege od 3 V i 60 V te služi za mjerenje napona dovedenih na donje priključnice sa oznakama 3V i 60V (ispitivanje baterija). Bočne priključnice služe za spajanje instrumenta na telefonsku liniju (odnosno umetanje instrumenta između dolaznog telefonskog voda i telefona) tako da se mogu vršiti mjerenja napona i kontrola signala na liniji. Za kontrolu signala desno od instrumenta nalazi se utičnica za priključak slušalice, a sa šest 2-položajnih sklopki na vrhu odabiru se vrste mjerenja. Opis vrsti mjerenja (označenih brojevima 1 -12) vjerojatno je bio otisnut na bijeloj pločici na kućištu instrumenta, no te su se oznake tijekom vremena nažalost u potpunosti izbrisale.

telefon_test_vtd_tel35_03

U unutrašnjosti instrumenta nalazimo samo jednu pasivnu komponentu (vjerojatno prigušnica) a ostalo su vodovi koji povezuju sve komponente na prednjoj ploči. Vidimo da instrument ima na svom tijelu zasebne priključnice za 3 V i 60 V što znači da su mjerni otpornici ugrađeni unutar njega.

telefon_test_vtd_tel35_04

telefon_test_vtd_tel35_07

telefon_test_vtd_tel35_05

telefon_test_vtd_tel35_06

telefon_test_vtd_tel35_08

U razdoblju između dva svjetska rata na području vojnih sredstava veze bila je zastupljena uglavnom oprema iz Francuske, Engleske i Njemačke. Češka VTD unatoč tome što joj u nazivu stoji skromna riječ “radionica” u vrijeme svojeg postojanja razvila se u ozbiljnu organizaciju koja je osim proizvodnje uključivala i istraživanje te razvoj sredstava za komunikaciju tadašnjih čehoslovačkih vojnih postrojbi veze. Tim više je stoga i nama veća čast sačuvati ovaj preko osam desetljeća star primjerak sredstva veze koji je nakon svih preživjelih ratova tko zna kako na kraju završio na ovim našim prostorima 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.