CB primopredajnici SKYMASTER 16W-3C


Danas je nabavljen par japanskih ručnih primopredajnika oznake SKYMASTER iz 1960-tih godina.

O ovim primopredajnicima nismo pronašli gotovo nikakve podatke. Na kućištu nalazimo samo logo i oznaku SKYMASTER što je vjerojatno oznaka modela, a ne proizvođača. U unutrašnjosti na tiskanoj pločici nalazimo oznaku 16W-3C Made in Japan, zahvaljujući kojoj smo našli oglas za sličan model u švedskom časopisu “Radio & television” iz 1968. godine. Moguće je da oznaka pločice 16W-3C označava izvedbu primopredajnika sa 16 tranzistora i 3 kanala. Oglas u prijevodu govori otprilike ovo:

PRILIKA: Model 16W-3C. Prijenosna 3-kanalna tranzistorska stanica snage 1,6 W sa prigušivačem šuma (squelch) i indikatorom stanja baterija. Domet oko 1 milje. Osjetljivost 1 µV/10 dB. Kvalitetan dinamički mikrofon jamči kristalno čistu reprodukciju. NAPOMENA! Zvučnik se ne koristi kao mikrofon što je inače uobičajeno za jeftinije uređaje. Ovaj uređaj spada u najbolje do sada napravljene prijenosne privatne radio primopredajnike.

Ono što prvi put susrećemo kod ovog primopredajnika to je sklopka STANDBY – NORMAL / WAIT. Radi se o tranzistorskoj sklopki koja radi vrlo slično kao i prigušivač šuma – squelch. Obje ove funkcije služe za utišavanje šuma u zvučniku kada nema korisnog prijemnog signala. Na taj način operater na prijemu ne mora stalno slušati karakteristični prijemni šum koji potječe od samih sklopova prijemnika nego se zvučnik uključuje tek kad se preko antene uhvati kakav korisni signal iznad razine šuma.

Pobudni signal za okidanje squelcha u ranijim prijemnicima obično se uzimao na zadnjem stupnju prije demodulacije, odnosno preko vlastite ispravljačke diode. Ukoliko je taj signal bio premalen (ispod namještene razine) tranzistorski sklop squelcha je kratko spajao ulaz NF audio pojačala. Šum stoga nije ulazio u pojačalo, nije se pojačavao i nije bio prisutan u zvučniku. No s obzirom da je audio pojačalo i dalje bilo pod naponom u zvučniku se ipak mogao čuti vrlo slabi unutarnji šum samog pojačala.

Dodatkom funkcije standby koristi se isti princip, no sada tranzistori ne djeluju samo na ulaz pojačala već kompletno isključuju napajanje audio pojačala. S obzirom da sada audio pojačalo u slučaju izostanka korisnog signala uopće ne radi, zvučnik je potpuno nijem. No još važnije od toga je što se sada ne troši nepotrebno struja za rad audio pojačala kada nema korisnog signala za pojačavanje, a to produžuje vijek trajanja baterija u “stand by” modu (stanje pripravnosti, čekanje na poziv). Također, za bolju osjetljivost standby funkcije pobudni napon ne uzima se sa diode na zadnjem stupnju prijemnika već se koristi napon sa linije automatske regulacije pojačanja (ARP).

Pobudni naponi za squelch funkciju u kasnijim prijemnicima također se uglavnom uzimaju sa ARP linije ili nekog stupnja MF pojačanja što omogućuje bolju regulaciju i kontrolu funkcije za prigušivanje šuma – squelcha.

 

Kao što se vidi sa slika elementi na tiskanoj pločici osim preko tiskanih veza isprepleteni su i desecima žica te je teško pratiti put signala preko pojedinih sklopova primopredajnika. Ono što možemo relativno točno odrediti to su komponente prijemnika, predajnika i pojačala. Prijemnik je heterodin sa jednim miješanjem i međufrekvencijom od 455 kHz. Predajnik se bazira na kristalnom oscilatoru i dva stupnja VF pojačanja. Zvučničko, odnosno mikrofonsko NF audio pojačalo čini uobičajeni spoj pretpojačala i izlaznog “push-pull” stupnja sa transformatorima. Tako na prijemnik vjerojatno otpada 5, na pojačalo 4, a na predajnik 3 tranzistora. Preostaju još 4 tranzistora u krugu prigušivača šuma, ARP-a, standby funkcije i slično.

CB primopredajnici SKYMASTER 16W-3C smješteni su u čvrsto metalno kućište i za 1960-te godine zasigurno su se ubrajali u moderne potpuno tranzistorske i kvalitetne primopredajnike za CB opseg. Potpuno razvučena antena dužine je 150 cm i sa 1 W izlazne snage u idealnim uvjetima realno je moguće postići deklarirani domet do oko 1,5 km. U našim primopredajnicima nalaze se parovi kristala za standardni 9. CB kanal (27,065 MHz) koji služi za hitne pozive, te za 11. CB kanal (27,085 MHz) i 14. CB kanal (27,125 MHz).

Kućišta ručnih primopredajnika obično su u obliku klasičnog džepnog radija ili u obliku slušalice (radio telefon). Nezgodno kod ovih drugih je to što se zvučnik obično ne može koristiti i kao mikrofon jer je zvučnik prislonjen uz uho predaleko od usta operatera da bi mogao hvatati dovoljno jaki zvučni tlak za proizvodnju potrebne struje za pobudu pojačala. Stoga primopredajnici u obliku radio telefona imaju zasebni zvučnik i mikrofon. U našem slučaju ugrađen je elektrodinamički mikrofon (radi na istom principu kao i zvučnik) što je uobičajeno za 1960-te godine no kasnije su elektrodinamičke mikrofone potpuno zamijenili osjetljiviji i dimenzijama puno manji kondenzatorski mikrofoni.

Preko pola stoljeća stari primjerci ručnih CB primopredajnika SKYMASTER 16W-3C još se uvijek drže dobro za svoje godine. Vidi se da su zadnja desetljeća proveli zaboravljeni na nekom prašnom i vlažnom mjestu što je ostavilo traga prljavštine i hrđe na njihovim inače vrlo robusnim metalnim kućištima. Antene su također pretrpjele nekoliko lomova i nespretnih pokušaja popravka, a od modifikacija (modernizacija) nailazimo na uobičajeno prepravljena kućišta baterija. Nemamo podatke o originalnim baterijama za koje su predviđeni ovi naši primopredajnici no zadnja preinaka bila je na 9,6 V napajanja koje čini kombinacija od 8 punjivih baterijskih članaka nominalnog napona 1,2 V. Kad dođe red da se ponovno posvetimo ovim primopredajnicima svakako ćemo prvo morati izvršiti kompletno čišćenje te uklanjanje hrđe (posebno sa jezgri audio transformatora), zatim provjeriti kompletno ožičenje, te tek tada izvršiti prvo probno uključivanje na napon napajanja. Šanse da primopredajnici prorade od prve, s obzirom na vizualni izgled, zapravo su dosta velike no ukoliko se uspostavi da su neke komponente neispravne, nabavka originalnih japanskih elektroničkih komponenti iz 1960-tih godina mogla bi biti problematična. Istina da je tranzistore uvijek moguće zamijeniti nekim modernim tipovima, no tada popravak i nema previše smisla jer ove primopredajnike sigurno nećemo više koristiti za aktivan rad na CB bandu već je cilj svega ponovno doživjeti originalan zvuk i performanse jednog uređaja iz polovice prošlog stoljeća 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.