Monitor JVC TM-10E(CV) i osciloskop Bosch P 14 56 OS 44 B


Danas je nabavljen set za kontrolni prikaz analognog video TV signala i slike koji se sastoji od dvije komponente montirane na zajedničku metalnu šasiju (rack): CRT kolor video monitor japanskog proizvođača JVC oznake TM-10E(CV) i osciloskop za prikaz kompozitnog video signala njemačkog proizvođača Robert Bosch Fernsehanlagen oznake P 14 56 OS 44 B. Obje komponente možemo datirati u 1980-te godine.

 

 


 

Video monitor JVC TM-10E(CV)

 

 

Japanska tvrtka JVC (Japan Victor Company) osnovana je 1927. godine pod nazivom “Victor Talking Machine Company of Japan” kao podružnica istoimene američke vodeće fonografske i diskografske kompanije. U 1930-tim godinama JVC je proizvodio fonografe i pripadajuće zvučne zapise, a zatim i prve radio i TV prijemnike. Tijekom 2. svjetskog rata Japan i SAD postaju međusobno zaraćene strane te se JVC odvojio od matične američke tvrtke, no nastavio je koristiti marke “Victor” i “Master’s Voice” za svoje proizvode u Japanu. Zbog ovih preplitanja zaštitnih imena i znakova nastala je zbrka  između američke RCA (Radio Corporation of America) koja je kupila kompaniju Victor Talking Machine, HMV grupe  (His Master’s Voice) i Victora što je marka pod kojom je JVC opće poznat u Japanu, te je ovo riješeno složenim pravnim odredbama koje određuju gdje tko smije koristit koji zaštitni znak. 1953. godine JVC potpada pod većinsko vlasništvo Panasonica. JVC je imao puno uspješnih patenata: Videosfera iz 1970. godine (prijenosni CRT TV sa alarm-satom u obliku kacige), 4-kanalni zvučni zapis na gramofonskim pločama iz 1971. godine, prvi prijenosni baterijski radio prijemnik sa TV-om iz 1975. godine kojem je godinu dana kasnije dodan i kasetofon, prvi VHS video-rekorder iz 1976. godine koji je nadjačao Sony Betamax sistem. Također JVC je razvio veći broj uspješnih patenata vezano uz nosače i reproduktore zvuka (direktni pogon za kasetofone, VHD disk sistem, prijenosni audio uređaji i sl.). 1986. godine JVC je predstavio svoj PC sa Z80A procesorom. 2008. godine Panasonic kao većinski vlasnik spojio je JVC sa tvrtkom Kenwood  u današnji JVC Kenwood Holdings.

 

 

Video monitor JVC TM-10E(CV) je dijagonale oko 22 cm (10″), podržava PAL sustav i opremljen je osnovnim kontrolama za podešavanje slike (svjetlina, kontrast i zasićenje boje), uz dodatak potenciometra za namještanje vertikalne sinkronizacije slike. Sa zadnje strane su dva BNC konektora za ulaz i izlaz kompozitnog video signala. Preko izlaznog BNC priključka video signal se može prosljeđivati na drugi monitor standardne ulazne impedancije 75 Ω. Ovakav monitor ima univerzalnu primjenu no primarno je predviđen kao studijski kontrolni monitor, monitor za video nadzor i za slične sustave koji su stalno u pogonu. Naš model  TM-10E(CV) nema podršku za zvuk.

 


 

Video osciloskop Robert Bosch Fernsehanlagen P 14 56 OS 44 B

 

 

Tvrtka Robert Bosch (skraćeno BOSCH) vuče korijene od 1886. godine kada je njemački tehničar i izumitelj Robert August Bosch u Stuttgartu otvorio radionicu za finu mehaniku i elektrotehniku “Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik”. Godinu dana kasnije Bosch je prezentirao svoj magnetski sustav paljenja za benzinske motore te je 1901. godine otvorio pogon za proizvodnju takvih sustava. U narednim godinama proizvodnja se proširila i na druge električne uređaje za motorna vozila. Početkom 1930-tih godina tvrtka Bosch predstavila je svoju prvu električnu bušilicu i autoradio. Tijekom 2. svjetskog rata tvrtka Bosch imala je veliki udio u proizvodnji naoružanja i svih električnih dijelova za borbena i neborbena motorna vozila koje je koristio Wehrmacht.

Podružnica Robert Bosch Fernsehanlagen gmbh osnovana je 1972. godine i bila je glavni dobavljač za svu studijsku opremu koja se koristila za Ljetne olimpijske igre koje su se održavale iste godine u Münchenu. Sa istraživanjem i proizvodnjom TV i studijske opreme Bosch je krenuo još 1929. godine kada se udružio sa još tri partnera i osnovao televizijsku kuću Fernseh AG.  Uz rane TV uređaje, Fernseh AG je 1932. godine napravio prvi kamion na daljinsko upravljanje sa mobilnom televizijskom kamerom.

Danas je Bosch multinacionalna inženjerska i tehnološka tvrtka sa ogromnim spektrom različitih proizvoda, od kućanskih aparata, električnih aparata i druge robe široke potrošnje do industrije, energetike, gradnje, telekomunikacija i dr.

 

 

Video osciloskopi dizajnirani su isključivo za kontrolni prikaz kompozitnog video signala te kao takvi imaju kontrole i priključke prilagođene samo takvim prikazima. Primarno su namijenjeni za studijske TV postaje, servise i slično. Ovakvi osciloskopi najčešće nemaju nikakve vanjske kontrole za namještanje vremenske baze i okidača (trigger), a jednako tako je i podešavanje amplitude signala obično svedeno na jedan kalibracijski trimer potenciometar. Sve ove funkcije predefinirane su unutarnjim sklopovljem osciloskopa za najbolji prikaz video signala te korisnik nema potrebe manualno podešavati ove kontrole.

 

Za naš video osciloskop Bosch P 14 56 OS nismo pronašli nikakve podatke. Smješten je u vrlo robusnu metalnu šasiju iz koje se izvlači pomoću sklopive ručice na dnu prednje ploče. Dostup do elemenata na tiskanim pločicama vrlo je praktično riješen na način da se moduli jednostavno oslobađaju sa šasije otvaranjem plastičnih kopči poput otvaranja kakvih vratašca.

 

 

Osciloskop se bazira na šest glavnih modula, pri čemu se načelno mogu identificirati moduli vertikalnog i horizontalnog otklonskog pojačala, ispravljački modul, modul kontrole elektroda CRT cijevi, te dva oklopljena modula koja vjerojatno služe za osiguranje visokog napona za CRT cijev. U VN modulu koji smo otvorili vide se dvije minijaturne elektronske cijevi gdje se vrlo vjerojatno radi o regulatorima napona koji rade na principu koronalnog pražnjenja unutar cijevi punjene plinom (elektronke sa hladnom katodom). Drugi oklopljeni VN modul ne može se otvoriti bez detaljnog rastavljanja osciloskopa no unutar njega se sasvim sigurno nalazi neki tip VN ispravljača za pogon CRT cijevi.

 

 

Skala video osciloskopa obično je kalibrirana u IRE mjernim jedinicama. Ova mjerna jedinica uvedena je isključivo za mjerenje amplitude kompozitnog video signala, a izvedena je od naziva američkog instituta za telekomunikacije “Institute of Radio Engineers (IRE)” koji je egzistirao u periodu 1912-1962. godine, a danas je to “Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)”.  Jedinica IRE je uvedena kako bi se dobio prikaz amplitude kompozitnog video signala u relativnim postocima čime je olakšana njegova analiza.

 

 

PAL kompozitni video signal ima amplitude u rasponu -300 mV do +700 mV, dok NTSC kompozitni video signal ima amplitude u rasponu -286 mV do +714 mV. Jedinicom IRE ovi naponi se konvertiraju u relativne postotne vrijednosti, pa tako za PAL dobivamo raspon -43 do +100 IRE (1 IRE = 7 mV), a za NTSC taj raspon je od -40 do +100 IRE (1 IRE = 7,14 mV). U oba slučaja napon od nula volti odgovara vrijednosti od nula IRE. Signali ispod nula volti ili nula IRE (negativni signali) ne vide se na monitoru jer se nalaze ispod razine crnog (u potpunosti su zatamnjeni). Tu vrijednost napona imaju sinkronizacijski signali koji ne sadrže informaciju slike već služe samo za njezin pravilan prikaz. Signali iznad nula volti (pozitivni signali) sadrže informaciju o slici i mogu biti bilo koje amplitude. Visina amplituda određuje svjetlinu i zasićenje boje, dok je vrsta boje određena je fazom signala. Sve ovo najbolje se vidi na oscilogramima koje smo snimili našim video osciloskopom Bosch P 14 56 OS.

 

 

Ovaj video kontrolni set vjerojatno je bio sastavni dio nekog pokretnog ili stacionarnog televizijskog studija, naravno u neko prošlo doba analogne televizijske slike. Općim prelaskom na digitalne formate slike i filma čitav niz nekada vrlo skupih mjernih i kontrolnih uređaja za analognu TV sliku poput generatora testnih uzoraka TV slike, video osciloskopa, raznih studijskih pultova i samostalnih uređaja za miješanje slika, dodavanje video efekata, titlova i slično jednostavno je postao višak. Vidimo da je ovaj naš video osciloskop potpuno ispravan, no teško je pronaći razlog zašto bi ga zadržali na polici sa instrumentima današnje elektroničke radionice. Gotovo svi moderni digitalni osciloskopi također imaju i ugrađene predefinirane postavke za prikaz video kompozitnog signala i taj prikaz ima puno više mogućnosti nego što ih pruža ovaj naš Bosch video osciloskop. Čak ćemo i na bilo kojem drugom analognom ili digitalnom osciloskopu dobiti jednak ili bolji prikaz video signala. No video osciloskop je prvenstveno napravljen kao monitoring sustav za korisnike koji nisu nužno stručnjaci za rad sa osciloskopom, dakle za studijske tehničare kojima je potrebna samo stalna osnovna kontrola parametara video signala. Kako god bilo, radi se o lijepom i rijetkom primjerku vintage video osciloskopa  čije proučavanje nas može još puno toga naučiti o dobrom starom analognom kompozitnom video signalu 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.