Magnetska miješalica sa grijačem


Danas je nabavljena laboratorijska magnetska miješalica sa grijačem češkog proizvođača LP – Laboratorní přístroje (Laboratorijski instrumenti) iz 1960-tih godina.

 

 

Princip rada magnetskih miješalica je vrlo jednostavan. Miješalica stvara okretno magnetsko polje, najčešće pomoću rotacije permanentnog magneta koji je postavljen na osovinu elektromotora, koje se prenosi na drugi magnet uronjen u tekućinu koju želimo miješati. Prednosti ovakvih miješalica su jednostavnost upotrebe i održavanja, mogu se koristiti za miješanje u zatvorenim posudama, nemaju kritičnih pokretnih dijelova, dijelova osjetljivih na trošenje, brtvi i slično. Osnovna ograničenja ovakve miješalice su mala snaga, mali domet i osjetljivost na magnetske materijale između magneta. Stoga se ovakve miješalice koriste za miješanje tekućina manjih volumena i gustoća, a posuda u kojoj se nalazi tekućina sa uronjenim magnetom ne smije biti od magnetskog materijala, odnosno ne smije upijati ili blokirati magnetsko polje.

 

 

Magnetske miješalice najčešće se koriste u kemijskim laboratorijima za ubrzavanje kemijskih reakcija tekućina miješanjem, a također i grijanjem ukoliko je ploča miješalice na koju se stavlja posuda sa tekućinom opremljena sa grijačem. Najčešće se koriste staklene ili plastične posude. Magneti koji se ubacuju u posude obično su štapićastog oblika (kružnog ili osmerokutnog presjeka)veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Ti magneti su presvučeni slojem nekog izolacijskog, kemijski inertnog materijala (plastika ili staklo) kako uronjeni u tekućine ne bi ulazili u kemijske reakcije.

 

 

Naša miješalica ima tri kontrole: uključenje rotacije magneta, podešavanje brzine rotacije magneta i uključenje ili isključenje grijača. Na kućištu je također utor za postavljanje nosača (šipke sa hvataljkom) ukoliko se koriste tikvice ili neke slične kemijske posude koje na ploči miješalice ne mogu stajati samostalno.

 

Unutrašnjost miješalice sastoji se od tri osnovna elementa: jednofaznog kaveznog motora na čiju osovinu je pričvršćen potkovičasti magnet, reostata za regulaciju brzine okretanja motora i električnog grijača. Prema natpisnoj pločici ukupna potrošnja miješalice je 76 W gdje se većina snage odnosi na grijač.

 

Ovime smo se upoznali sa jednim specifičnim tipom miješalice koja iskorištava rotacijsko magnetsko polje, a to je ideja koja potječe još iz 1917. godine te je prvi put patentirana 1944. godine. Rotacijsko magnetsko polje, osim vrtnjom permanentnog magneta, u nekim suvremenim tipovima magnetskih miješalica realizira se skupom kružno postavljenih nepokretnih elektromagneta (obično tri ili više) koji se posebnom upravljačkom elektronikom naizmjenično uključuju tako da zajedno stvaraju rotacijsko magnetsko polje.

Našoj magnetskoj miješalici potrebna je kompletna zamjena dotrajalog ožičenja, a i šamotna oplata grijača počela se raspadati. Kad bismo istu htjeli restaurirati za ponovno korištenje svakako bi bilo dobro i poboljšati sistem regulacije brzine motora. Kao što se vidi na slikama koristi se mali jednofazni asinkroni kavezni motor kod kojeg se regulacija broja okretaja vrši smanjivanjem napona pomoću reostata, no time se onda ujedno i smanjuje snaga motora. Bolji način regulacije bio bi promjenom frekvencije izmjeničnog napona kojim napajamo motor, dakle upotrebom nekog frekvencijskog pretvarača. S obzirom da za sada ne vidim gdje bi ova miješalica bila iskoristiva u elektroničkoj radionici (osim za miješanje tekućina ili rastvora za jetkanje pločica ;-)) smjestiti ćemo ju negdje na policu sa ostalim elektrokemijskim laboratorijskim uređajima barem dok se za istu ne nađe neka bolja primjena 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.