Vojno VHF linearno pojačalo snage P-25


Danas je nabavljeno VHF linearno pojačalo snage P-25 namijenjeno za FM vojne radio uređaje koji rade u frekvencijskom opsegu 30-70 MHz, proizvod BiH poduzeća Rudi Čajevec iz 1970-tih godina.

Banjalučko poduzeće Rudi Čajevec osnovano je 1950. godine, a ugašeno je u procesima privatizacije započetima krajem 1990-tih godina. Proizvodni program poduzeća uključivao je komercijalne audio-video uređaje (radio aparate, televizore, audio pojačala, audio uređaje za vozila, zvučnike), profesionalnu audio-video opremu (režijski pultovi, video nadzorni sustavi, razglasi, policijski radari, aparati za zabavu) te vojna elektronička sredstva (sredstva veze, radari, elektronika za tenkove, raketne bacače i slično). Tvrtka je na vrhuncu poslovanja imala značaj udio u izvozu i zapošljavala je preko deset tisuća radnika.

Za pojačalo snage P-25 nemamo tehničkih podataka, no znamo da je predviđeno za pojačanje izlazne VF snage predajnika vojnih radio uređaja koji rade u VHF frekvencijskom opsegu 30-70 MHz. Osnovna namjena ovakvog pojačala vjerojatno je formiranje stacionarnog ili mobilnog sustava radio veze većeg dometa (do 30 km) na način da se neki prijenosni radio uređaj manje snage (npr. RUP 12) nadogradi izlaznim VF pojačalom, boljom antenom i jačim izvorom napajanja.

Pretvarač napona 12-24 V
Filtar napajanja

Samo VF pojačalo ima ukupno tri tranzistorska stupnja: prvi stupanj sa 2N5090, drugi stupanj sa 2x2N3375 i treći izlazni stupanj sa 2xBLY93A. Prema tehničkim podacima silicijev NPN tranzistor BLY93A može se uspješno koristiti do frekvencije 175 MHz te uz maksimalno preporučenih 28 V napajanja može isporučiti 40 W izlazne snage. Naše pojačalo na izlazu ima dva BLY93A i vjerojatno rade u “push-pull” AB klasi. S obzirom da nemamo nikakve druge podatke o tranzistorima ne možemo odrediti kolika bi bila najveća snaga iz takvog pojačala (uz određenu pobudu i napon napajanja 24 V) no spominju se vrijednosti u rangu od 20-30 W.

Antenski filtri – strana elemenata
Antenski filtri – strana vodova
Sklop za upravljanje relejima – strana elemenata
Sklop za upravljanje relejima – strana vodova
VF pojačalo – strana elemenata
VF pojačalo – strana elemenata
VF pojačalo – zadnja strana (hladilo)

VHF pojačalo snage P-25 ima automatsko prebacivanje antene sa prijema na predaju i svojevrsni dvostupanjski automatski antenski tuner. Naime, znamo da između VF pojačala i antene obavezno dodajemo niskopropusni antenski filtar (LPF) kako bi se prigušili viši harmonici koje proizvodi pojačalo. Zbog relativno širokog frekvencijskog opsega koje pojačalo P-25 mora pojačavati (30-70 MHz) drugi harmonici najnižih frekvencija padaju unutar linearnog frekvencijskog opsega pojačala (npr. 30 MHz ima 2. harmonik na 60 MHz). Da bi se harmonici uspješno potiskivali u cijelom opsegu u pojačalo P-25 ugrađena su dva antenska filtra (sa graničnim frekvencijama 45 i 70 MHz) koja se ovisno o ulaznoj frekvenciji automatski preklapaju relejima. Za automatsko prebacivanje prijem/predaja kao i antenskih filtara brine se poseban elektronički sklop koji upravlja sa četiri releja.

Bez napajanja pojačalo preko releja ima kratko spojene priključnice RU i ANTENA pa se prijemni signal direktno prosljeđuje iz antene na radio uređaj. Stoga na sklopku SNAGA zapravo možemo gledati kao na sklopku napajanja, gdje mala snaga označava samo onu snagu koju daje sam radio uređaj, a velika snaga je puna snaga iz pojačala P-25.

Kada se na radio uređaju pritisne predaja, dio VF snage sa priključnice RU će se usmjerenim sprežnikom (RX/TX detektorom) prenijeti na tranzistorski sklop za upravljanje relejima koji će istog trenutka antenske priključnice prespojiti na pojačalo. Istovremeno, sklop za upravljanje relejima detektira ulaznu frekvenciju (preko svojeg frekvencijskog filtra) i po potrebi uključuje releje za promjenu antenskog filtra. Neaktivirani filtarski releji drže uključeni LPF 70 MHz, a ukoliko je ulazna frekvencija niža od 45 MHz upravljački sklop će aktivirati releje i prespojiti izlaz pojačala na LPF 45 MHz.

Pojačalo P-25 može raditi sa naponima napajanja 12-24 V, a zahvaljujući ugrađenom pretvaraču, stabilizatorima i filtrima, VF pojačalo će uvijek dobivati čisti napon od 24 V.

Uz naš primjerak pojačala P-25 dobili smo pripadajuće antenske kablove i kablove za napajanje te dva postolja za montažu VHF antena na vojna vozila oznaka AP-5/AT 22 i AT-59/3. Pojačalo P-25 predviđeno je za upotrebu na frekvencijama rezerviranima za vojne komunikacije no moglo bi biti iskoristivo za 6-metarski radioamaterski opseg, a vjerojatno i za CB band. Također, neki vješti radio amater mogao bi ga prenamijeniti za blisko KV ili VKV radio amatersko područje. S druge strane, ako ćemo biti realni, uz današnju ponudu gotovih tvorničkih radioamaterskih primopredajnika i linearnih VF pojačala, uz očiti trend pada popularnosti za radioamaterskim komunikacijama općenito i uz jednako tako sve manji interes za samogradnju radio uređaja (i bilo kojih drugih elektroničkih sklopova) teško da će se naći itko tko bi se prihvatio jednog takvog projekta. Tek će pokoji nostalgičar htjeti možda barem samo zaviriti u unutrašnjost jednog takvog uređaja, što iz čiste znatiželje, a što iz činjenice da pred sobom ima uređaj koji je prije 20-tak godina mogao samo sanjati, dok mu se danas eto napokon nalazi na stolu, no sada samo kao još jedan od mnogih posve prevaziđenih primjeraka dobre stare tehnologije 🙂           

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.