REOSTATSKI PRENOSIVI PULT


Na buvljaku je nabavljen uređaj koji na prvi pogled izgleda kao neki specijalni strujni ili naponski regulacijski blok predviđen za više (mrežne) napone. Dolazi u drvenom kovčegu dimenzija 60x34x16 cm. Jedina oznaka koja se na čitavom uređaju može pronaći nalazi se na zatvaraču kovčega, a to je samo logotip proizvođača toga zatvarača “TKG Ljubljana”. Ako se bolje pogleda prednja ploča uređaja može se steći dojam kako je ista možda nedovršena u završnim detaljima jer nema jasne gravure za očitanje položaja reostatskih gumbi. Sve ovo upućuje na zaključak da se vjerojatno radi o nekom specijalno izrađenom uređaju po narudžbi ili nekom prototipu uređaja razvijenog u Sloveniji ili kojoj drugoj državi ex-Jugoslavije.

reostat_regulator_ljubljana_02

reostat_regulator_ljubljana_03

reostat_regulator_ljubljana_14

reostat_regulator_ljubljana_11

Skale na gumbima regulacijskih potenciometara su raspona 0-1000 na dva najveća gumba (a, b), donji manji gumb ima gravirane oznake u rasponu od +1% do -1%, a gornji manji gumb ima samo oznake strelica prema minimalnim i maksimalnim vrijednostima.

reostat_regulator_ljubljana_12

reostat_regulator_ljubljana_13

Skidanjem poklopca na stražnjoj strani uočavaju se četiri žičana reostata, te otpornički i kondenzatorski blok.

reostat_regulator_ljubljana_04

reostat_regulator_ljubljana_05

reostat_regulator_ljubljana_06

reostat_regulator_ljubljana_07

reostat_regulator_ljubljana_08

Ispod maske na prednjoj strani otkriva se samo namjenski oblikovano kučište od bakelita ili sličnog izolacijskog materijala. Vidljivo je i kako funkcioniraju kratkospojnici na dva trostruka niza. Kratkospojnici su izvedeni u obliku olovnih čepova i mogu se po želji mijenjati na prednjoj ploči uređaja. Četiri glavne priključnice na uređaju su pak dvopolne (imaju vrući kraj i masu), označene oznakama Cx, Cn, G1, G2.

reostat_regulator_ljubljana_09

reostat_regulator_ljubljana_10

Na kraju je izvedena i shema spajanja komponenti unutar uređaja. Svi otpornici su žičani, a kondenzatori su za napone 550/1500V.

reostat_regulator_ljubljana_01

I to je sve što se za sada moglo saznati o ovom uređaju. Ako netko ima bilo kakvu dodatnu informaciju neka slobodno komentira na ovom blogu. Nije potrebna ni registracija, niti ostavljanje bilo kakvih podataka, važno je samo Vaše mišljenje 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “REOSTATSKI PRENOSIVI PULT

  • Darko

    Wheatstone most za mjerenje kapacitivnosti? G1 i G2 priključci za Galvanometar? Cn priključak za znani kondenzator. Cx priključak za neznani kondenzator. Itd… Izgleda kao školski uređaj.

    Hmm, na drugi pogled vidim, da nema izvora napajanja. Dakle, preostaje, da su priključnice G1 i G2 vjerojatno priključnice npr. Wimshurst ili Van Der Graaf generatora za proizvodnju statičkog elektriciteta (na kurblanje). Kad naboj dostigne neku vrednost, preskoči iskra na iskrištu i krug se ponovi. Probojni (vršni) napon se regulira razmakom igala na iskrištu. Uz probojni napon zraka od cca. 3 MIO V/metar je za npr 0,5 mm razmaka to cca. 1500 V napona. Frekvencija može biti prilično visoka, od nekoliko stotina do vjerojatno nekoliko tisuća Hz, ovisno o tipu generatora.

    Pretpostavljam, da je onda i indikacija, umjesto galvanometrom, odrađena nekim drugim uređajem, npr. elektroskopom s listićima znanog kapaciteta (Cn) ili kakvim elektrometrom.